Cerca nel blog

giovedì 9 settembre 2010

Certifikovani Domaci Mladi Sir

Zemljoradnik, seljak Evropske Zajednice, automatski je certifikovan EZ. Zemljoradnik EZ, proizvodi sir koji je konsegventno certifikovan. Podrazumijeva kontrolisan, zdrav.

Npr domaci mladi sir, to cudo koje mozete kupiti kod nasih seljaka, nije moguce unijeti u EZ, i prva barijera je hrvatsko-slovenacka granica. E sad, od momenta kad je “povucena” linija izmedju EZ i “Ostalih”, ovi u EZ prave isto takav sir koji je po svim propisima (!!!), dok pomjerivsi se samo za korak, medju “ostale”, taj sir se ne moze unijeti ni konzumirati. Opasan, nekontrolisan, nezdrav itd. Koliko sam mogao vidjeti, recimo ovdje u Italiji, pravi se na identican nacin. Evo dovedite bilo kakve strucnjake da uporede ta dva sira i vidjecete da su potpuno isti. Ili je cak, ovaj iz “ostalih”, za nijansu bolji.
Kladim se u sto god zelite, da bi certifikovane slovenacke ili italijanske gospodje, tako rado kupile taj sir, ali nema ga, bar ne kao ovaj kolasinski koji govori trista jezika. No necu se baviti administrativnim mjerama, iako sam iskarikirao problem, isti mi je potpuno jasan.
Kupih dva kila kolasinskog lisnatog sira. Sakrih u auto ispod prtljaga, prodjoh tri cetiri granice, i evo jutros pojedoh poslednje parce tog magicnog mlijecnog proizvoda.
Pisem ovo bez straha da me neko uhapsi, jer dokaz o violaciji granica EZ o unosenju hrane vise ne postoji. A da su me i uhvatili, kunem se da bih bio u stanju da ispred carinika pojedem citava dva kilograma, samo da se ne baci. Eto toliko, a od sjutra cu otici u supermarket, kupiti EZ sir, konfekcioniran, certifikovan, i uzivati u njegovom neukusu misleci na kolasinski sir. To mu dodje u neku ruku kao da masturbiram. 

Nessun commento:

Posta un commento